Cununia catolica desfasurata in timpul Liturghiei - Ghidul nuntii - Organizarea nuntii - Organizarea ceremoniei | SaveTheDate.ro

workshop ghidul complet de organizare a nuntii

Cununia catolica desfasurata in timpul Liturghiei

 • Currently /5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Cununia catolica desfasurata in timpul liturghiei este un eveniment plin de insemnatate religioasa. Majoritatea preotilor catolici incurajeaza acest tip de cununie, fiind cel mai complet si inaltator din punct de vedere religios. Bineinteles, puteti opta si pentru o cununie religioasa fara a include liturghia, insa daca alegeti prima varianta, va trebui sa stiti ce presupune aceasta si cum va puteti organiza, astfel incat totul sa iasa asa cum trebuie.

Pe scurt

Logodna mirilor trebuie vestita in biserica de cel putin trei ori, preotul anuntand credinciosii din biserica pentru a nu exista piedici in calea casatoriei. Conditia pe care o impune preotul catolic nasilor este sa fie botezati si cununati crestineste (indiferent de religie).

Exista doua posibilitati de a va face cununia:

1) Sa se celebreze la cerere, numai cu familia si invitatii mirilor (se poate celebra la orice ora si dureaza intre 15 si 30 de minute).

2) Se poate celebra in cadrul Sfintei Liturghii si dureaza 60 de minute sau putin peste, se celebreaza la ora fixa, respectand programul de slujbe al bisericii respective si participa toti credinciosii care vin la slujba la acea ora.

Exista un obicei care spune ca mireasa vine ultima la biserica, impreuna cu tatal, insa nu este obligatoriu sa faceti intocmai. Puteti veni impreuna la biserica, cu tot alaiul. Alaiul de nunta intra primul in biserica si isi ocupa locurile pe banci, in timp ce mirii insotiti de nasi se intalnesc cu preotul iar nasii platesc slujba.

Mireasa intra in biserica, pe marsul nuptial, la bratul sotului, tatalui sau al nasului (important este sa nu intre singura), urmata de insotitori. Se poate, daca doriti, sa aveti si doua fetite care merg inaintea miresei aruncand petale de trandafir. In fata altarului sunt pregatite patru scaune pentru miri si nasi.

Preotul incepe slujba iar dupa aproximativ 25 de minute, coboara in fata mirilor si le pune cateva intrebari, la care acestia vor raspunde cu “Da”. Dupa aceea cuplul isi spune juramintele, preotul sfinteste inelele si miri le ofera unul altuia. Preotul merge inapoi la altar si continua liturghia. Si la catolici se obisnuieste ca nasii sa vina cu lumanari pe care le tin aprinse in timpul oficierii casatoriei.

In ceea ce priveste ritualul impartasaniei, nici nasii si nici ceilalti invitati nu sunt obligati sa se impartaseasca. Nu se pun coronite pe cap si nu se inconjoara masa. In schimb, exista alte obiceiuri, precum cel ca dupa predica, sa se ofere bani (o persoana va trece cu un cosulet si fiecare credincios care doreste si are, pune o suma de bani inauntru). Inainte de impartasanie este momentul oferirii pacii, moment in care credinciosii isi dau mana in semn de pace.

La sfarsitul slujbei, mireasa iese din biserica la bratul mirelui, pe o melodie specifica, urmati de nasi, parintii si restul alaiului.

Desfasurarea completa a ceremoniei

In functie de biserica la care se tine nunta, aceste ritualuri pot diferi. Astfel ca, in unele cazuri, se poate respecta intocmai fiecare pas descris mai jos, iar in altele, se poate sari peste unii dintre ei. Este foarte important sa discutati cu preotul pentru a afla in prealabil, cum va veti organiza, astfel incat fiecare sa stie ce urmeaza sa se intample in cadrul ceremoniei.

 

 

Rituri introductive

Se sta in picioare

 Ritul Intrarii

 • Cei prezenti se ridica in picioare. Se canta imnul de intrare, in timp ce preotul, mirii si insotitorii, se indreapta spre altar. Preotul intra primul, urmat de mireasa, mire si insotitori. La finalul imnului, preotul si cei prezenti fac semnul crucii. 

Bun venit

 • Preotul le ureaza bun venit celor prezenti, iar acestia raspund.

 

Gloria

 • Se canta Gloria, preferabil de catre toti cei prezenti.

 

Rugaciunea de deschidere

 • Preotul ii invita pe toti cei prezenti sa se roage, apoi le ofera mirilor mai multe variante de rugaciuni din care sa aleaga. Dupa terminarea rugaciunii, cei prezenti se asaza pentru Liturghia Cuvantului.

 

Liturghia Cuvantului

Se sta jos

Prima Citire

 • Prima citire (din Vechiul Testament) este proclamata de lector. La finalul citirii, lectorul spune “Cuvantul Domnului”, iar credinciosii raspund “Multumim lui Dumnezeu”. 

Psalmul de raspuns

 • Cantorul sau corul canta un psalm, iar credinciosii canta raspunsul. 

A doua Citire

 • A doua citire (dintr-o carte a Noului Testament, alta decat Evanghelia) este proclamata de lector. La finalul citirii, lectorul spune “Cuvantul Domnului”, iar credinciosii raspund “Multumim lui Dumnezeu”. 

 

Aclamarea Evangheliei

Se sta in picioare
 • Credinciosii se ridica. Un cantor indeamna oamenii sa cante Aclamarea Evangheliei, de obicei "Aleluia".

 

Evanghelia

 • Preotul (sau diaconul) proclama Evanghelia. La final spune “Evanghelia Domnului”, iar credinciosii raspund “Slava tie, Domnul Isus Hristos”. Credinciosii se asaza. 

Predica

Se sta jos
 • Preotul (sau diaconul) ofera o predica, reiesita din citirea Sfintei Scripturi. Conform Ritului Casatoriei, acesta vorbeste despre misterul casatoriei crestine, demnitatea dragostei in casatorie si responsabilitatile oamenilor casatoriti. 

Ritualul Casatoriei

 • Toata lumea se ridica in picioare, inclusiv mirele si mireasa, iar preotul li se adreseaza cu urmatoarele cuvinte:

“Dragi prieteni, ati venit in aceasta biserica pentru ca Domnul sa pecetluiasca si sa intareasca dragostea voastra, in prezenta preotului si a acestei comunitati. Hristos binecuvanteaza aceasta dragoste. El v-a consacrat deja prin botez iar acum va  imbogateste si va intareste printr-un sacrament special, pentru a va asuma responsabilitatile casatoriei intru fidelitatea reciproca dainuitoare. Astfel, in prezenta Bisericii, va rog sa va exprimati intentiile.” 

 • Preotul le pune apoi intrebari despre liberul arbitru, fidelitate si despre acceptul de a face copii. 
 • Fiecare raspunde separat.   

Consimtamantul

 • Preotul invita cuplul sa-si declare consimtamantul. 

Preotul:

"Avand in vedere intentia voastra de a va casatori, impreunati-va mainile drepte si declarati-va consimtamantul in fata lui Dumnezeu si a Bisericii."

 • Cuplul isi impreuneaza mainile. 

Optiunea A

Mirele:

"Eu, (Nume), te iau pe tine, (Nume), sa imi fii sotie. Promit sa-ti fiu credincios, la bine si la rau, in boala si in sanatate. Te voi iubi si onora, in fiecare zi a vietii mele."

Mireasa:

"Eu, (Nume), te iau pe tine, (Nume), sa imi fii sot. Promit sa-ti fiu credincioasa, la bine si la rau, in boala si in sanatate. Te voi iubi si onora, in fiecare zi a vietii mele."

Optiunea B

Mirele:

"Eu, (Nume), te iau pe tine, (Nume), sa-mi fii sotie legitima, sa te am si sa te pastrez, de azi inainte, la bine, la rau, in bogatie, in saracie, in boala si in sanatate, pana cand moartea ne va desparti."

Mireasa:

"Eu, (Nume), te iau pe tine, (Nume), sa-mi fii sot legitim, sa te am si sa te pastrez, de azi inainte, la bine, la rau, in bogatie, in saracie, in boala si in sanatate, pana cand moartea ne va desparti."

 • Daca, din diverse motive, este mai de preferat, preotul poate obtine consimtamantul cuplului prin intermediul intrebarilor.

Optiunea A

Mai intai il intreaba pe mire:

"(Nume), o iei pe (Nume) sa iti fie sotie? Promiti sa-i fii credincios la bine si la rau, in boala si in sanatate, sa o iubesti si sa o onorezi in fiecare zi a vietii tale? "

Mirele: Da.

Apoi o intreaba pe mireasa:

"(Nume), il iei pe (Nume) sa iti fie sot? Promiti sa-i fii credincioasa la bine si la rau, in boala si in sanatate, sa il iubesti si sa il onorezi in fiecare zi a vietii tale?"

Mireasa: Da.

Optiunea B

Mai intai il intreaba pe mire: 

"(Nume), o iei pe (Nume) sa-ti fie sotie legitima, sa o ai si sa o pastrezi, de azi inainte, la bine, la rau, in bogatie, in saracie, in boala si in sanatate, pana cand moartea va va desparti?"

Mirele: Da.

Apoi o intreaba pe mireasa: 

"(Nume), il iei pe (Nume) sa-ti fie sot legitim, sa il ai si sa il pastrezi, de azi inainte, la bine, la rau, in bogatie, in saracie, in boala si in sanatate, pana cand moartea va va desparti?"  

Mireasa: Da.

 • Dupa ce primeste consimtamantul, preotul spune:

"V-ati declarat consimtamantul in fata Bisericii. Fie ca Domnul sa va intareasca acest consimtamant si sa va binecuvanteze pe amandoi."

"Ceea ce Dumnezeu a unit, omul nu trebuie sa desparta."

Raspuns: Amin.

 

Binecuvantarea si schimbul de inele

Preotul:

"Fie ca Domnul sa binecuvanteze aceste inele
pe care vi le daruiti unul altuia
ca semn al dragostei si fidelitatii"

Raspuns: Amin. 

 • Mirele aseaza inelul pe degetul sotiei sale.

El ar putea spune:

"(Nume), primeste acest inel ca semn al dragostei si fidelitatii mele. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh."

Mireasa aseaza inelul pe degetul sotului ei.

Ea ar putea spune:

"(Nume), primeste acest inel ca semn al dragostei si fidelitatii mele. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh."

Confesiunea Credintei

 • Daca nunta are loc intr-o duminica sau o sarbatoare, credinciosii recita Crezul. 

Rugaciunea Credinciosilor

 • Rugaciunea Credinciosilor este citita de catre un lector, cantor sau alta persoana. Cititorul de obicei ofera rugaciunea, iar credinciosii raspund fiecarei rugaciuni cu “Domnul sa ne asculte rugaciunea.”

Liturghia Impartasaniei

Pregatirea si prezentarea darurilor

 • Credinciosii se asaza si canta, in timp ce altarul este pregatit, aducandu-se painea si vinul. Se pot aduce si alte daruri pentru nevoile bisericii sau ale celor saraci. Mirii sau alti participanti, pot aduce aceste daruri in fata. Cand preotul spune “Rugati-va frati si surori, pentru ca sacrificiul meu si al vostru sa fie acceptat pentru Dumnezeu, Tatal atotputernic”, credinciosii se ridica.

Rugaciunea Impartasaniei

 • Preotul rosteste Rugaciunea Impartasaniei (o parte din ea putand fi cantata).

 

Ritualul Impartasaniei

Rugaciunea Domnului

 • Credinciosii se roaga sau canta impreuna Rugaciunea Domnului (Tatal Nostru) 

Binecuvantarea Nuptiala

 • Oficiantul sta in fata cuplului si se roaga pentru ei.

 

Impartasania

 • Preotul distribuie credinciosilor painea si vinul , incepand de la cuplul proaspetilor casatoriti. De regula, se canta un cantec in timp ce credinciosii inainteaza catre altar pentru a se impartasi. 

Ritualul de Incheiere

Se sta in picioare

Binecuvantare

 • Preotul rosteste o binecuvantare solemna catre cuplul casatorit; toti credinciosii participa la binecuvantare, repetand raspunsul "Amin”.

Incheierea

 • Preotul le permite credinciosilor sa plece.

Iesirea din biserica

 • Cuplul, insotitorii si preotii ies din biserica, de obicei acompaniati de un cantec sau de muzica instrumentala.
Ti-a fost util articolul? Creeaza-ti un cont gratuit!
Creeaza-ti gratuit cont pentru a avea acces la :
 • Articole noi
 • Unelte de planificare
 • Bursa de servicii
 • Idei
 • Oferte speciale
 • Multe altele
Comentarii
Incepe aici

Primeste lista ta personalizata "de facut"

Trimite data
Tips & Tricks
 • In cautarea unui oficiant de ceremonii
  Daca esti in cautarea unui oficiant, va trebui sa discuti cu mai multe persoane. Da mai intai un telefon, pentru a afla daca sunt disponibili...
 • Liniste, va rog
  Telefoanele mobile care suna la momentul nepotrivit sunt una dintre problemele moderne ce necesita rezolvare. De aici, si adaugarea recenta a...
 • In memoria celor plecati dintre noi
  Numeroase cupluri cauta o cale de a cinsti memoria celor morti din familia lor, reprezentand in mod simbolic prezenta lor la nunta. O traditie este...
 • Copiii nesupravegheati la nunta
  Daca in grupul vostru de insotitori se afla si copii, iar parintii lor fac si ei parte din suita voastra, trebuie sa te asiguri ca, odata asezati,...
 • Pune-ti o dorinta!
  Mirii si miresele gasesc tot mai des modalitati creative de a-i implica pe oaspeti in urarile de bine care se fac cuplului. La unele nunti, fiecare...
 • Ce se arunca peste proaspetii insuratei
  Traditia de a arunca orez peste mire si mireasa in ziua nuntii isi are, de fapt, originea intr-un vechi rit al fertilitatii. In functie de religie,...
 • Durata ceremoniei religioase
  Daca ai libertatea de a decide durata ceremoniei, calculeaza-ti cu atentie timpul atunci cand formulezi eventualele juraminte ori discursuri sau...
 • Alegerea juramintelor
  Indiferent pentru ce tip de ceremonie optezi - religioasa sau civila - informeaza-te din timp despre cuvintele rostite, inclusiv eventualele...
4318
Cauta
workshop ghidul complet de organizare a nuntii
Oferte Speciale
 • Invitatie bilet de avion
  2.50 RON
 • Invitatie bilet Old Train
  2.80 RON
 • Invitatie de nunta Paris
  2.30 RON
 • Invitatie de nunta Ruby
  3.80 RON
 • Invitatie Fairy Garden
  2.50 RON
 • Invitatie roz cu flori de cires Cherry Blossom
  3.50 RON
 • Invitatie Soft Damask
  3.50 RON